Прокурорът по "руската афера" на Тръмп свика голямо жури

Прокурорът по руската афера на Тръмп свика голямо жури

Прокурорът по "руската афера" на Тръмп свика голямо жури

Специалният прокурор Робърт Мълър е сформирал съдебно голямо жури във Вашингтон по разследването на руската намеса в американските президентски избори, съобщи „Уолстрийт джърнъл“. Според изданието това е знак, че разследването може да доведе до наказателно преследване.

Проверката на Мълър, определен за специален прокурор по случая, за да осигури пълната независимост на разследването на евентуалните връзки между екипа на президента Доналд Тръмп и Кремъл, навлиза в нова фаза, подчертава „Уолстрийт джърнъл“, като се позовава на два анонимни източника.

Голямото жури е съставено от 23-ма заседатели-граждани, които работят вече няколко седмици. Те заседават в условия на поверителност, за определят дали данните, представени от прокурора, могат да доведат до осъдителна присъда.

Свикването на голямо жури ще позволи на Мълър да получи освен това документи и свидетелски показания под клетва.

Доналд Тръмп отрича всякакви връзки с Москва по време на президентската кампания през 2016 г. и твърди, че аферата, която вгорчава живота му в Белия дом още от първите месеци, е „лов на вещици“.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че екипът на Тръмп не е знаел, за свикването на журито.

Наскоро в медиите се появиха твърдения, че Тръмп иска да уволни Мълър. В отговор той получи предупреждение, че това може да доведе до предсрочното му отстраняване от поста.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ