Ще проверяват търговските обекти дали предлагат местни продукти

Ще проверяват търговските обекти дали предлагат местни продукти

В края на месец май започват проверки на търговските вериги дали предлагат местни продукти. Това става ясно дни, след като Министерският съвет прие постановление, според което веригите с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да предлагат регионална продукция. Контролът ще се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните като нарушителите ще се налагат  със санкции от 15 000 до 25 000 лв., а при повторно нарушение - от 30 000 лв. до 50 000 лв.

"Постановлението на Министерски съвет за осигуряване на предлагане в такива вериги на местни продукти, на практика влиза в сила точно след Гергьовден. Информирали сме търговските вериги, че ще предоставим още 14 дни като предписание, за да могат те да решат своите маркетингови концепции. Текстът е достатъчно широк, за да даде в крайна сметка решение и съгласно техните бизнес стратегии. Проверки ще стартираме в края на месец май. Тук най-важното в тази комуникация с търговските вериги и земеделските производители, е по-скоро те да стигнат взаимно до решение, което може да работи като устойчив бизнес модел. Надявам се, че независимо от всички дебати, които продължават, все пак земеделските производители ще намерят във веригите едни дълготрайни търговски партньори". Това каза министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на Нова телевизия.

По думите й независимо, че все още е липсвало задължение част от българските земеделски продукти вече са намерили своето място по рафтовете в магазините. Става въпрос за оранжерийните домати и краставици. "Сега стартира сезонът на ягодите и черешите. Надяваме се наистина, че ще намерят нови български продукти и ще могат да бъдат избрани за покупка от потребителя", каза още министър Танева.

"Розоберът и по прибирането на реколтата от череши са най-рисковите кампании. Това е най-голямото ми притеснение как да направим така, че продукцията да бъде прибрана и да не бъде изхвърлена. По отношение на розите и на кампанията ние сме осигурили всичко, което е необходимо по отношение на това да имат достъп до полетата. Направили сме всички възможни промени, за да бъде улеснен достъпът до работна ръка. За съжаление ние не можем да се намесим по отношение на ценовите равнища. Втората кампания, която е ключова, това е кампанията по прибирането на черешите. България е добър производител на череши. На практика самозадоволяване 100 % при условие, че работят всички канали за реализация.", коментира министърът на земеделието.  

Според нея трапезата ни за Великден може да бъде 100% българска, но всичко зависи от българския потребител.  

"Факт е, че от един месец имаме регистрирано намаление на цената на суровото краве мляко при нас и на всички млека. Регистрираното намаление към момента все още е една сезонно колебание. Полагаме всички усилия, включително в комуникацията с търговските вериги като един основен канал за предлагане на хранителни продукти, да направим така ,че истински млечни продукти, с вложено сурово мляко от българските фермери да бъде на рафтовете и да бъде избрано от българския купувач", каза още министърът на земеделието.  

На въпрос дали ще ядем по-скъп хляб, министърът отговори: "Категорично искам да опровергая това. Дали ще ядем или не по-скъп хляб зависи от много фактори, най-вече от международните цени и ситуация. България произвежда в пъти повече от над необходимото за изхранване. Ние винаги сме в позиция на нетен износител на суровина - пшеница. Каква е нейната цена на изнасяне, респективно това определя и вътрешната, зависи от много фактори. Факт е, че пазарът на зърнените суровини стана малко изненадващ, колебаещ се. Предвид на това, че основни страни, търгуващи с такава суровина, налагат различни ограничения и те рефлектират върху пазара". 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ