Първанов: Смесената комисия между България и Северна Македония е обречена

Първанов: Смесената комисия между България и Северна Македония е обречена

Първанов: Смесената комисия между България и Северна Македония е обречена

Смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Това заяви бившият президент на Република България Георги Първанов пред БНТ по повод казуса между Скопие и София за общата дата за честване на паметта Гоце Делчев.

„Не приемам подхода те да заседават и образно казано да отмятат по домова книга това или друго име, за мен трябва да се търсят големите и важни решения“, коментира Първанов.

Първанов добави, че е скептик към работата на комисията, тъй като тя няма ясен мандат.

„Направете сравнение между онова, което постигнаха Гърция и Северна Македония с договор, в който всичко е разписано до последния детайл. Оттам нататък и там има една комисия за която сигурно не сте чували нищо, няма и да чуете. Тя си върши някаква детайлна работа по книгите и учебниците“, коментира бившият държавен глава.

Според Първанов ясно трябва да се постави въпроса какво означава понятието обща история, залегнало в Договора за приятелство между България и Северна Македония, подписан преди две години.

„Комисията е обречена, да бъда честен. Заявявам го откровено. Няма смисъл и ще бъде много лошо ако вината се хвърли върху тази комисия, върху няколко колеги историци, които като цяло почтено си вършат работата. Те просто нямат рамка, нямат хоризонт“, заяви бившият президент.

Попитан какво мисли за поставеният в македонските медии въпрос какво би означавало признаването на Гоце Делчев за българин за македонската нация, Първанов отговори, че на този въпрос трябва да си отговорят самите македонци.

„Аз мога да отговоря, че и Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички организатори и реализатори на Илинденско-Преображенското въстание са българи. Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно-одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско“, коментира Първанов.

„Македонската държавност е пораснала върху голямата вековната снага на българската държава. Или с други думи българската борба за свобода доведе до създаването на македонската държава.“, добави той.

Първанов поясни, че това не е претенция към сегашна Македония и че той е бил човекът, който е ратувал най-много за това те да бъдат членове на ЕС и НАТО

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ