Първите държавни бензиностанции ще отворят още след 6 месеца, прогнозира Емил Караниколов

Първите държавни бензиностанции ще отворят още след 6 месеца, прогнозира Емил Караниколов

Първите държавни бензиностанции ще отворят още след 6 месеца, прогнозира Емил Караниколов

Първите държавни бензиностанции могат да отворят още след 6 до 9 месеца. Целият процес на изграждане на държавните бензиностанции под шапката на новата държавна петролна компания, ще бъде финализиран до две години, тъй като говорим за изграждане на терен на зелено. Те ще бъдат разположени във всеки областен град, както и на места, където въобще липсва възможност за зареждане с гориво. Това обясни в ефира на Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов по повод идеята на правителството да се създадат държавни бензиностанции. 

Той беше категоричен, че няма да има придобиване на готова изградена мрежа от бензиностанции. Все още не е ясно колко ще струва изграждането на държавните колонки, но се очаква скоро да излезе проектът на закона с анализите към него. 

„Държавата ще бъде балансьор в цените на горивата на пазара. Целта е държавата да бъде коректен партньор и играч в този сектор, обясни още идеята за създаването й министърът на икономиката. Целта е обществото и гражданите да получават по-бърза и адектватна информация за качеството и количеството на петрола. В държавните бензиностанции ще има стандарт за качество, който се надяваме оттук нататък да се съблюдава от всички", добави Емил Караниколов. 

Икономическият министър беше категоричен, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент. „Никой в пазарна икономика не бяга от конкурент, който спазва правилата. Мисля, че малките производители ще имат изключителен интерес държавата да влезе в този сектор. През това дружество ще гарантираме и количествата резерв”, допълни той. 

И увери, че към момента проблем с качеството на горивата няма. „Постоянно се извършват проверки, но знаете, че на определени етапи по-малки играчи често създават проблеми на автомобилите ни. През годините много често се е случвало, когато цената на горивата се вдига, автоматично много бързо и в България се повишава. Респективно обаче, когато пада – имаме около 14 дни до един месец срок, в който стойността се понижава. Считаме, че това не е толкова рационално. Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина”, обясни още Караниколов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ