Първият министър на Шотландия обеща нов референдум за независимост след Брекзит

Първият министър на Шотландия обеща нов референдум за независимост след Брекзит

Първият министър на Шотландия обеща нов референдум за независимост след Брекзит

Привържениците на независимостта на Шотландия, мнозинството от които се противопоставят на Брекзит, са на път да спечелят. Това заяви днес шотландският първи министър Никола Стърджън, цитирана от Франс прес.

Тя обеща да направи всичко, за да постигне организирането на нов референдум по въпроса, въпреки категоричната опозиция на Лондон.

"Днес е момент на истинска и дълбока тъга за мнозина от нас. Тази тъга ще бъде белязана от гняв", каза Стърджън в изявление няколко часа преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз.

На референдума през юни 2016 г. 62 процента от шотландците гласуваха срещу излизането от общността, в противовес на общите резултати от референдума, на който 52 на сто от британците се обявиха за напускане на съюза.

Излизането на Обединеното кралство от ЕС възобновява битката за независимост на Шотландия. На референдум през 2014 г. 55 процента от шотландските гласоподаватели отхвърлиха отделянето на областта.

Британският премиер Борис Джонсън категорично се противопостави на ново допитване в Шотландия и в средата на този месец официално отхвърли съответно искане на шотландското правителство.

"Ще направя всичко възможно, за да постигна референдум през тази година", подчерта Стърджън. "Консерваторите провокират Шотландия. Ние сме на път да спечелим и те го знаят", допълни тя.

Стърджън съобщи, че нейната Шотландска национална партия ще удвои бюджета си за кампания в подкрепа на независимостта и че не изключва отстояването пред съда на правото на организиране на референдум.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ