Първо машинно гласуване – местен вот в Благоевград днес

Първо машинно гласуване – местен вот в Благоевград днес

Първо машинно гласуване – местен вот в Благоевград днес

Днес в Благоевград се провеждат местни избори. Това е първият вот след промените в Изборния кодекс, според които трябва да се гласува само с машини в секциите с над 300 избиратели. В града ще има 139 секции, от които в 120 ще се гласува машинно. Машините за вота в Благоевград няма да бъдат използвани за парламентарните избори на 11 юли. Това е предвидено заради вероятността да се наложи провеждането на балотаж в южния град.

Кандидати за кмет на общината издигнаха четири политически формации.

Партия "Има такъв народ" номинира за поста областния си координатор адвокат Илко Стоянов, а "Демократична България" - общинския си лидер д-р Виктория Каракостова. Партия "Възраждане" номинира адвокат Цвета Рангелова, "Ние, гражданите" регистрираха Стефан Делиов.

Има трима независими кандидати с партийна подкрепа – досегашният Румен Томов, подкрепен от БСП, Андон Тодоров, подкрепен от ГЕРБ, Людмила Костадинова, подкрепена от „Възродена България-БНО“.

В изборите без кандидат участват „България за гражданите“ и „Българска социалдемокрация“.

До настоящите избори се стигна след като избраният на редовните избори Румен Томов, независим кандидат, подкрепен от БСП, бе отстранен с решение на Върховния административен съд.

През 2019 г. Томов победи на балотаж с 57% от гласовете кандидата на ГЕРБ и настоящ към момента кмет Атанас Камбитов. По-късно Камбитов сезира Общинската избирателна комисия, че Томов не е спазил 30-дневния срок за излизане от фирми, в които има дял.

Освен в Благоевград частични избори се провеждат още в селата Вресово - община Руен, Ясен - община Плевен, Жълти бряг - община Стамболово, Сърница - община Минерални бани, Ракево - община Криводол, Памидово - община Лесичово, както и в Цани Гинчево - община Никола Козлево, където за доверието на 403-имата избиратели се борят трима кандидати, сред тях брат и сестра, които са представители на различни политически сили.

Трима от членовете на Централната избирателна комисия, също ще наблюдават на място частичните местни избори, в избрани от тях населени места, а председателят на комисията Камелия Нейкова обясни решението за това:

„Да наблюдават процеса, да не се намесват в работата на избирателните комисии или по отношение на избирателите да оказват някаква намеса, на място да се запознаят дори и с проблемите, които могат да възникнат по време на изборния ден.

Всички много добре знаем , че всеки един проблем, докато не го видиш най-отблизо, много често не можеш да разбереш неговата същина. Всички говорят за проблеми, свързани с машинното гласуване, за затруднения, които ще изпитат избирателите и после да докладват на заседанието на ЦИК“.

 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ