Путин и Ердоган обсъдиха положението в Сирия

Путин и Ердоган обсъдиха положението в Сирия

Путин и Ердоган обсъдиха положението в Сирия

Президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха турската военна офанзива в Сирия в телефонен разговор, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на турското президентство.

Турция започна офанзивата си в Сирия преди месец, заявявайки, че тя цели да прогони от района край границата водените от кюрди сили и да създаде безопасна зона за заселване на сирийски бежанци. Анкара спря настъплението си след споразумение със САЩ, което призовава за изтеглянето на всички бойци на кюрдските Сили за защита на народа (СЗН), които Турция смята за терористична организация.

Ердоган сключи и друго споразумение с Москва, което също изисква СЗН да се изтеглят на най-малко 30 км от границата. Според турските власти обаче, нито САЩ, нито Русия са успели да изпълнят тези уговорки.

Според публикуваното днес изявление Ердоган и Путин са потвърдили, че държат на споразумението, което сключиха в Сочи и което създаде възможност за съвместни патрули в Сирия. Двамата президенти са обсъдили и двустранната търговия, но в изявлението не се съобщават подробности.

Най-малко четирима сирийски войници са убити при започналите днес в Североизточна Сирия сблъсъци между войски на сирийското правителство и водени от Турция сили, предаде Асошиейтед прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ