Путин планира да участва в среща на Г-20. Оттам говорят за изключване на Русия

Путин планира да участва в среща на Г-20. Оттам говорят за изключване на Русия

Путин планира да участва в среща на Г-20. Оттам говорят за изключване на Русия

Руският президент Владимир Путин планира да участва в следващата среща на Г-20 в Индонезия по-късно през годината и вече получи подкрепата на Китай за това на фона на надигащите се гласове Русия да бъде изключена от групата на 20-те най-големи икономики.

Западните държави обмислят дали страната трябва да остане в Г-20 заради инвазията в Украйна, посочват източници на „Ройтерс“, запознати с дискусиите по темата. Всяка стъпка за изключване на Русия обаче вероятно ще бъде посрещнато с вето от други страни в групата, посочват източниците.

Посланикът на Русия в Индонезия – държавата, която в момента е ротационен председател на групата, каза, че Путин възнамерява да пътува до Бали за срещата на върха на Г-20 през ноември.

„Ще зависи от много, много неща, включително ситуацията с COVID, която се подобрява. Засега намерението му е… той иска“, каза на пресконференция посланик Людмила Воробиева. Запитана за предложенията за изгонване на Русия от Г-20, тя каза, че форумът е за дискутиране на икономически проблеми, а не на кризи като тази в Украйна.

„Разбира се, изключването на Русия от такъв вид форум няма да помогне за решаването на икономическите проблеми. Напротив, без Русия би било трудно да се направи това“, уточни посланикът.

На свой ред Уанг Уенбин, говорител на китайското външно министерство, обяви, че Русия е „важен член“ на Г-20 и „никой член няма правото да изключва друга страна“. „Г-20 трябва да прилага истинска многостранност, да укрепва единството и сътрудничеството“, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ