Радев към Кулеба: Включихме се във всички санкционни режими, въпреки последствията за нас

  Радев към Кулеба: Включихме се във всички санкционни режими, въпреки последствията за нас

България ще продължи да оказва пълна подкрепа на Украйна в рамките на нашите възможности. Това заяви президентът Румен Радев на срещата с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

"Още в първите часове на войната България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Руската федерация към вашата страна. Ние застанахме заедно с нашите партньори от НАТО и съюзници от ЕС в решителна защита на териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници на вашата страна. Включихме се активно във всички санкционни режими, въпреки социалните и икономически последствия. България отвори своите врати, българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна, предоставили сме закрила на над 91 000 души. Нашият стремеж е не само да осигурим храна и подслон, но и образование, трудова заетост, най-пострадалите - децата, да не се чувстват травмирани от тази война. Имаме пълна готовност да продължим програмата, която започнахме през 2014 г. и прекъснахме заради COVID-19, за лечение и възстановяване на украински военнослужещи. Очаквам нашите две правителства да възстановят тази програма. Особено сме загрижени, следим растящия брой цивилни жертви и развитието на бойните действия", каза Радев.

Особено сме загрижени и следим с тревога развитието на бойните действия и растящия брой цивилни жертви, каза още президентът Радев. "Призоваваме за бързо, ефективно, независимо международно разследване за цивилните жертви и зверствата по време на войната, и най-строго наказване на всички извършители", каза Радев.

Той изрази загриженост за хода на настоящите военни действия и заплахата за цивилното население, в зоните на военни операции попада и многобройната българска диаспора. Румен Радев призова възможно най-бързо да спре братоубийствената война и в рамките на ЕС да се търси възможност за по-бързо възстановяване на Украйна. 

Болшинството президенти от формата Б-9 още от първите дни на войната са изготвили декларация, с която се призовава за ускорена интеграция на Украйна в ЕС. България ще продължи да прави всичко възможно и да оказва пълна подкрепа на Украйна, в рамките на нашите възможности, подчерта Радев.

"Вие сте не само лидер, обичан от своя народ, но и военен. Затова вие разбирате чудесно какво се случва сега в Украйна", заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Кулеба обясни, че става въпрос за пълномащабна война и благодари, че позицията на България е принципна още от първите дни на войната. Благодари също и за приема на украинските бежанци в страната ни. 

"Ние оценяваме позицията на България и присъединяването й към някои от европейските санкции. И разбираме, че това наврежда на някои одновни ваши икономически интереси. Смятам, че в интерес на България и на Украйна е регионът на Черно море да бъде регион на процъфтяване, а не на война. В тази връзка трябва да продължаваме санкциите срещу Русия, за да спрем нейната агресия", посочи Дмитро Кулеба. 

Украинският външен министър ще бъде изслушан и в комисията по външна политика в Народното събрание. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ