Румен Радев не знаел за двойното гражданство на Кирил Петков

Румен Радев не знаел за двойното гражданство на Кирил Петков

Румен Радев не знаел за двойното гражданство на Кирил Петков

Президентът Румен Радев не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков при назначаването му за министър на икономиката в първото служебно правителство. Това обяви самият той пред журналисти в Бобов дол, където е днес по случай празника на града.

„Решенията на Конституционния съд по принцип не се коментират“, каза държавният глава. „Мога да кажа само, че ако България имаше повече министри като г-н Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин“, допълни още той, цитиран от БТА.

Инициативният комитет, който издига кандидатурата на Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент, също излезе със становище по темата. Оттам отбелязват, че президентът „няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри“.

В своята позиция от комитета посочват, че „подобна постановка за гражданството в 21-ви век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница“, пишат още от Изпълнителния комитет.

Тази сутрин със свое решение Конституционният съд постанови, че Кирил Петков е назначен за министър в нарушение на Конституцията заради двойно гражданство – българско и канадско. Основният закон изрично посочва, че народните представители и министрите трябва да са български граждани, които „нямат друго гражданство“. Повече четете тук

Решението бe прието с 11 гласа. Единствено съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение. Няма проблем обаче Петков да се кандидатира за депутат, тъй като според материалите по делото, публикувани от КС преди две седмици, той официално не е канадски гражданин от 20 август тази година. Самият Петков приема за свой реален отказ от канадското си гражданство 21 април, когато е отправил официален отказ от него.

Малко след огласяването на решението с публикация във Фейсбук, Петков, обяви, че поема пълна отговорност за стореното. „Днес България загуби частица от своя суверенитет“, написа той и публикува снимка, на която държи табела с надпис „Аз съм Кирил Петков и не ме е страх!“. Повече четете тук

Според него нито Конституцията, нито друг закон в България определят кой е точният момент на признаване на отказа от чуждо гражданство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ