Новото правителство официално пое властта

Новото правителство официално пое властта

Новото правителство официално пое властта

Новоизбраното редовно правителство прие властта от служебния кабинет на официална церемония в Гранитна зала на Министерски съвет, която започна с химна на Република България и този на Европейския съюз. 

По време на церемонията досегашният служебен премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев изрази надежда, че те са направили България различна, което определи като една добра база за бъдещи реформи. 

"Наследството, което оставаме след тези 7 месеца е именно в основата на веруюто на партията, която е мандатоносител. България се нуждае от промяна. Българските граждани очакват промяна. Българските граждани очакват в България да има справедливост, да има сигурност за българските граждани и те да живеят в една благоденстваща, нормална държава. Всички тези предизвикателства са изключително ангажиращи за всички нас", заяви Стефан Янев. 

Той благодари на колегите си министри от служебния кабинет за добре свършената работа, за връщането на вярата на българските граждани и за светлината в техните очи и пожела на новия кабинет много успехи. 

"С много от вас работихме рамо до рамо, с много от вас имахме тежки задачи, с които успяхме да направим първи големи спъки към нова България. Една България, където прозрачност, нулева толератност към корупцията и промяната на стария модел, започна. Дотук бяха обещанията, от тук нататък започват действията. Да се захващаме за работа. Благодаря ви", каза новоизбраният министър-председател Кирил Петков. 

Малко преди това президентът изпрати членовете на служебното правителство с думите, че те са показали, че може да има нов тип управление. "След малко ще предадете поверените ви министерства и агенции на вашите приемници от редовното правителство. На вас се падна да осигурявате функционирането на държавата и приемствеността в управлението през последните 7 месеца. Налагаше се да работите в изключително сложни условия, без работещ парламент, с изпразнен бюджет, завещан от предшиният редовен кабинет. На вас се падна да управлявате здравната криза. Всеобщата европейска криза в енергетиката и икономическите и социални последици от тях. При мощна съпротива от статуквото и ежедневен медиен натиск. Искам да благодаря на всеки един от вас за добрата воля, куража и усърието. Вашият кабинет, г-н Янев, показа, че може да има нов тип управление. Показа, че може да се въведе машинното гласуване и може да се пречупи купеният вот". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата на "Дондуков"2 с членовете на служебното правителство.

Той отчете, че този кабинет е прекратил рекета към бизнеса и ее засилил събираемостта на данъците. "Вие разкрихте невиждани до момента злоупотреби с бюждета. След 13 години безхаберие са актуализирали пенсиите и са успели да пречупят най-тежката четвърта вълна на пандемията. Искам да благодаря на подкрепата на правителството за отстояване на националните интереси във външната политика. Взехте адекватни мерки за мигрантската криза. Уважаеми дами и господа, министри, безпринципните нападки, които чухте по ваш адрес днес от парламентарната трибуна от най-корумпираният и компрометиран режим, са отличен атестат за вашата работа. Най-добрата оценка за вашите действия е одобрението на хората. Днес вашата мисия е изпълнена", каза още държавният глава Румен Радев. По думите му, каузата България е непреходна и техните компетентност, опит и авторитет, ще бъдат необходими и в бъдеще. 

"След повече от 7 месеца в два служебни кабинета говорим за равносметка, но преди всичко и за благодарност. Благодаря, г-н президент, за поканата да участваме в такъв тип кабинет, който за всеки един от нас с неговите професионални качества, може би е било изваждане от комфортната зона. Благодаря на министрите за приетото предизвикателство да излязат от своята комфортна зона и да се заемат с неотложните задачи в съответните сектори, които управляваха. Резултатите са налице. Не бих си позволил да давам оценка, защото моето верую е, че оценката я дават хората. Но все пак ще си позволя да кажа, че след два служебни кабинета, според мен, България е различна. Надявам се малко по-добра. Дали ще продължим в същата посока зависи вече от продължаване на същото темпо на реформи в това, което показахм, че може да бъде реформирано. Това е един от мотивите, на базата на който приех да остана в следващия редовен кабинет", каза от своя страна служебният премиер Стефан Янев, който в новото правителство ще поеме министерството на отбраната.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ