България

Политика

|

Общество

|

Радев връчва днес първия проучвателен мандат за съставяне на правителство

Радев връчва днес първия проучвателен мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи днес първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". Това обяви държавният глава пред журналисти в Плевен, където ще участва в тържествения ритуал по връчване на дипломите и присвояване на първо офицерско звание на випускниците на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". 

"Виждате, че конструктивният диалог се разпада. В тази ситуация вместо диалог, се чуват атаки срещу служебните министри, които съвсем доскоро бяха увещавани да останат в редовния кабинет. България е изправена пред предизвикателства, които изискват час поскоро да имаме редовно правителство. Време е българите да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите. Затова ще връча проучвателния мандат на партия "Има такъв народ" днес от 17.00 часа. Оттам нататък действаме по процедура", заяви Радев. 

По Конституция първият проучвателен мандат се полага на първата политическа сила в новия парламент, в случая партия "Има такъв народ", която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила, която е коалицията ГЕРБ-СДС. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на държавния глава. Ако и този опит не сполучи, следва назначаването на служебно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ