Рекордно ниска избирателна активност на първия машинен вот

Рекордно ниска избирателна активност на първия машинен вот

Рекордно ниска избирателна активност на първия машинен вот

Рекордно ниска избирателна активност бе регистрирана днес на първия изцяло машинен вот - частичните местни избори в Благоевград.

Към 17.00 ч. едва 20% от имащите право на глас близо 66 000 избиратели са гласували, предаде БНТ.

За сравнение на местните избори през 2019 година на първи тур в същия час правото си на глас са били упражнили 47% от избирателите, съобщиха от ОИК.

Според Общинската избирателна комисия това, че в 120 от общо 139 секции се гласува само машинно не е причина за ниската избирателна активност. В повечето секции право на глас са упражнили предимно възрастни избиратели, като машинното гласуване не ги е затруднило.

100 процента е избирателната активност само в една СИК, тази в Дома за стари хора в благоевградския квартал "Струмско“, допълниха още от ОИК.

До момента няма сигнали и жалби за изборни нарушения. Няма и проблем с машините.

Както е известно до днешните избори се стигна след като избраният на редовните избори Румен Томов, независим кандидат, подкрепен от БСП, бе отстранен с решение на Върховния административен съд.

През 2019 г. Томов победи на балотаж с 57% от гласовете кандидата на ГЕРБ и настоящ към момента кмет Атанас Камбитов. По-късно Камбитов сезира Общинската избирателна комисия, че Томов не е спазил 30-дневния срок за излизане от фирми, в които има дял.

Освен в Благоевград частични избори се провеждат още в селата Вресово - община Руен, Ясен - община Плевен, Жълти бряг - община Стамболово, Сърница - община Минерални бани, Ракево - община Криводол, Памидово - община Лесичово, както и в Цани Гинчево - община Никола Козлево.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ