Републикански електор отказа да гласува за Тръмп

Републикански електор отказа да гласува за Тръмп

Един от членовете на електоралната колегия, представител на Републиканската партия, заяви, че няма да гласува за Доналд Тръмп. Електорите трябва да изберат официално следващия американски президент на 19 декември.

Крис Супрун, лекар от Тексас, съобщава в колонка за „Ню Йорк Таймс“, че не може да изпълни възложената му от избирателите функция да гласува за Тръмп, защото все повече се убеждава, че бившият строителен магнат не е подходящ за президентския пост.

„Казваха ми, че ако изберем Тръмп, той ще се промени, ще заприлича на президент. Той не го направи - пише електорът - Знам, че ще последва негативна реакция на публиката, но през тази кампания това стана нормално. Хората са недоволни. Те са озлобени. Но и аз също.“

Според американското законодателство избирателите не гласуват пряко за президент, а за членове на електоралната колегия, които след това формално избират един от кандидатите – първо на щатско ниво, а след това гласовете се броят на федерално ниво.

Въпреки че федералният закон не задължава електорите да гласуват така, както са гласували мнозинството избиратели в щата, в някои случаи това задължение им е вменено от местното законодателство. Но дори и в щатите без такъв закон, изключително рядко е електор да не подкрепи кандидата, за когото е гласувало мнозинството.

В Тексас, откъдето е Супрун, има 38 електори. Лекарят уточнява, че няма да гласува и за Хилари Клинтън, но и няма да напусне колегията.

По-рано друг електор от Тексас, Арт Сиснерос, напусна колегията, защото не иска да гласува за Тръмп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ