Румен Радев: Не бягам от отговорност за служебния кабинет

Румен Радев: Не бягам от отговорност за служебния кабинет

Румен Радев: Не бягам от отговорност за служебния кабинет

„Разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Така е по Конституция и аз не бягам от тази отговорност.“ Това заяви за БНР президентът Румен Радев.

Той обяви, че в назначения тази седмица служебен кабинет начело със Стефан Янев е подбирал министрите, водейки се от отговорността за бъдещето на България, без оглед на партийни пристрастия.

„Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност“, обясни Радев. Той определи този служебен кабинет като „модел за излизане от безпътицата, в която се намира в момента България“.

Държавният глава изказа опасение, че може да се стигне до трети вот за Народно събрание. „Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия кабинет. Не е добре да нямаме парламент“, каза още той.

По думите на президента има „заложени бомби под това правителство, които са на дистанционно управление“. „Правителството на Бойко Борисов отказа да внесе актуализация на бюджета, което връзва ръцете на този кабинет“, поясни Радев.

„Отишлото си правителство абдикира от една изключително важна задача за управлението на България – да депозира неговия План за възстановяване и устойчивост в ЕК“, заяви държавният глава. Той допълни, че в рамките на дни ще бъде взето решение дали Планът да бъде внесен в този вид, или да бъде актуализиран.

Според Радев качеството на институциите е причина за изтичането на хора и пари извън страната. Той обясни и лозунга си „Мутри, вън!“, който произнесе пред протестиращи миналата година.

„След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри“, каза Радев.

Той смята, че е илюзия да се мисли, че за два месеца може да бъде направена ревизия на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. „Това, към което трябва да се стремим, е откритост. Много е трудно тя да се постигне дори и в благоприятна административна среда. Това е огромна по обем дейност, която трябва да бъде проверена“, отбеляза президентът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ