Русия е готова да изпрати делегация в Минск за разговори с Украйна

Русия е готова да изпрати делегация в Минск за разговори с Украйна

Русия е готова да изпрати делегация в Минск за разговори с Украйна

Русия е готова да изпрати своя делегация в Минск за разговори с Украйна. Това обяви пред репортери говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Представителят на руския президент припомни, че украинският лидер Володимир Зеленски вече е дал заявка за обсъждане на неутралния статут на държавата.

„Първоначално руският президент Владимир Путин каза, че целта на операцията е да помогне на ЛНР и ДНР, включително чрез демилитаризация и денацификация на Украйна. и това всъщност е неразделна част от неутралния статус“, каза Песков.

По думите му в такава делегация биха участвали представители на министерствата на отбраната и външните работи, както и такива на президентската администрация. „Владимир Путин разговаря по телефона днес с президента на Беларус Александър Лукашенко, който от своя страна увери, че ще бъде готов да създаде всички необходими условия за пристигането на делегации, гарантирайки тяхната безопасност и почтеност в провеждане на споменатите преговори“, каза още говорителят.

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви на брифинг целта на руската военна операция - "марионетният режим в Киев да бъде изправен пред съд за престъпления, извършени през тези години срещу цивилни, включително руски граждани".

Захарова също така заяви, че "марионетното" правителство в Украйна няма суверенитет.

„Настоящото правителство, режимът в Киев, тези марионетки, които се провъзгласиха за владетели на тази земя, унижават достойнството на хората, подигравайки се с тях. Така че те са лишени от всякакъв суверенитет“, каза Захарова.

Според нея единственото, което украинските власти могат, е да "изпълняват инструкциите, които идват отвъд океана като при това го  правят невинаги успешно и определено в противоречие с интересите на украинския народ", подчерта представителят на МВнР.

Захарова изрази увереност, че народът на Украйна „ще бъде освободен от игото на националистическото правителство, което експлоатира страната в интерес на чуждестранни играчи, и ще започне да живее пълноценен суверенен живот, зачитайки правата, свободите и интересите на всички негови граждани без разделение по национална, езикова или религиозна основа."

Украйна иска мир и е готова да обсъжда неутрален статут с Русия по отношение на НАТО, ако има такава опция. Това каза за „Ройтерс“ Михаил Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски по-рано днес.

„Ако са възможни преговори, те трябва да се проведат. Ако в Москва кажат, че искат да водят преговори, включително за неутрален статут, ние не се страхуваме от това“, каза Подоляк. „Нашата готовност за диалог е част от упорития ни стремеж към мир“, допълни съветникът.

Зеленски също покани руския президент Владимир Путин да преговарят. „Нека седнем на масата за преговори, за да спрем смъртта на хора“, призова той.

Междувременно опозиционната партия в Украйна "Опозиционна платформа - за живот" (ОПЗЖ) излезе с призив Зеленски да намери начин да започне преговори за прекратяване на огъня.

"Призоваваме всички страни във въоръжения конфликт да се обърнат към дипломатически инструменти за преговори за осигуряване на прекратяване на огъня и се надяваме, че Зеленски ще има политическата воля да направи това“, се казва в изявлението на партията, публикувано на сайта ѝ.

"Ситуацията изисква украинският лидер да бъде по-настойчив в организирането на подобни преговори, включително с участието на международни посредници.", се казва още в позицията

От опозиционната партия изразяват и готовност да „окажат цялата необходима помощ в преговорния процес“.

„Днес сме сигурни, че милиони украинци ще могат да оценят по нов начин мотивите и чувствата, които ни движеха, когато се борихме за прекратяване на огъня и за установяване на мир в Донбас, което досега не беше направено поради липсата на политическа воля във властта“, ​​се казва в изявлението.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ