Русия призова ООН за общ механизъм срещу фалшивите новини

Русия призова ООН за общ механизъм срещу фалшивите новини

Русия призова ООН за общ механизъм срещу фалшивите новини

Самостоятелните усилия на държавите да се борят с фалшивите новини едва ли ще дадат ефект, но има реална опасност това да доведе до потискане на инакомислието и чистка на неудобни медии. Това заяви началникът на отдела за международни информационно проблеми  в руското външно министерство Максим Букевич, цитиран от ТАСС.

Той призова на сесията на ООН по информацията, да се изработи общ механизъм за противодействие на фалшивите новини.

Руснакът подчерта, че има реална опасност борбата поединично с фалшивите новини да измести на втори план „международното право и общоприетите демократични принципи, отстъпвайки място на тоталитарни методи на натиск върху другомислието.  По думите му това ще доведе до „деградация на правовите основи за нормалното функциониране на гражданското общество, универсалните права и свободи и, за които човечеството се е борило векове“.

Това изявление е на фона на руското законодателство, което регистрира неправителствени организации като „чуждестранни агенти“ и периодично ги обявява някои от тях за вредни.

Русия е известна като един от най-големите разпространители на фалшиви и пропагандни новини чрез тролските й фабрики и прокремълски медии, както и с ограниченията върху опозиционните и чуждестранните медии в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ