Русия се отнася хладно към плана на Тръмп да покани Москва на следващата среща на Г-7

Русия се отнася хладно към плана на Тръмп да покани Москва на следващата среща на Г-7

Русия се отнася хладно към плана на Тръмп да покани Москва на следващата среща на Г-7

Русия даде мълчалив отговор на желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп Москва да участва в следващата среща на високо равнище на Г-7, а руските законодатели казаха, че очакват първо да получат повече подробности, предаде ДПА.

Русия е готова да се включи в диалог във всякакъв формат, но само на равни начала с останалите участници, каза днес руският експерт по международна политика и член на Съвета на федерацията Константин Косачов пред агенция Интерфакс.

"Позицията на наблюдател не подхожда на Русия", каза руският законодател.

Президентът Тръмп обяви вчера, че срещата на върха на Г-7, първоначално планирана за месец юни, може да бъде отложена за септември, както и че планира да покани да присъстват няколко държави, които не са част от тази група, включително Русия.

Предишно усилие на президента на САЩ да позволи Русия да се върне в този формат беше отхвърлено от шестте осанали членки. Русия беше изключена от групата Г-8 през 2014 г., след като анексира украинския полуостров Крим,припомня БТА.

Г-7 обикновено събира лидери от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, както и от САЩ, които тази година трябва да са домакин на срещата.

Русия многократно е казвала, че няма голям инерес към формата Г-7, защото той не отразява баланса на силите в света и предлага вместо това формат Г-20, включващ най-развитите индустриални държави.

Според Косачов желанието на Тръмп показва, че той също смята формата Г-7 за отживяла. Отдавна е ясно, че Г-7 е просто начин Западът да демонстрира единството си, добави Косачов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ