Руски тролове са плащали за реклами във Facebook, Twitter и Google

Руски тролове са плащали за реклами във Facebook, Twitter и Google

Руски тролове са плащали за реклами във Facebook, Twitter и Google

И Google откри следи от руско финансиране на реклами с политическо съдържание, а Facebook обяви, че минимум 3000 политически рекламни публикации в Instagram също са били платени от Русия, съобщава Би Би Си.

Руската намеса е била засечена при вътрешни разследвания. Публикациите са направени по време на кампанията за президентските избори в САЩ. Става дума за контекстна реклама AdWords на платформите Youtube, Gmail и дори на самата търсачка, пише „Вашингтон пост“, като цитира източник от компанията. Данните не са публикувани официално.

По думите на източника цената на платените реклами е най-малко 100 хил. долара. Плащанията са извършени от източници, свързани с руски структури.

По данни на Facebook 100 хил. долара покриват разходите за публикации само на една от прокремълските компании "Агенция за интернет изследвания“.

Според Facebook тази и няколко други компании плащат на „кремълски тролове“.

Социалната мрежа е разследвала и рекламите в Instagram, която също е нейна собственост. И там са пуснати около 3000 рекламни поста на тема мигранти, правото на носене на оръжие, ЛГБТ, платени от руски компании. Цената на един пост е около 3 долара.

Това съдържание е стигнало до около 10 млн. души по оценката на вицепрезидента на Facebook Елиът Шрейдж. Той смята, че  около 25% от публикациите вероятно не са видени от никого.

Facebook съобщи, че ще промени алгоритъма на работа с платените постове, като въведе „допълнителна оценка и одобрение от служител ".

Двете социални мрежи Facebook и Twitter вече предадоха на конгреса данните за намесата на руските тролове в президентската кампания в САЩ. На 1 ноември те и Google ще дадат показания пред сената.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ