Руските кибератаки са всекидневие, заяви Меркел

Руските кибератаки са всекидневие, заяви Меркел

Руските кибератаки са всекидневие, заяви Меркел

Кибератаките от Русия са станали част от всекидневния живот и Германия трябва да се научи да се справя с тях, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Тя коментира, че не знае кой стои зад хакерската атака срещу мобилния оператор Deutsche Telekom, заради която в неделя и в понеделник около 900 000 клиенти на компанията останаха без достъп до интернет, предава Би Би Си.

Канцлерката призова хората да не се дразнят от хибридните атаки, както са описани в руската доктрина, и добави, че е необходимо да се дава повече информация какво се случва.

Вчера шефът на федералната разузнавателна служба Бруно Кал предупреди в интервю за „Зуддойче цайтунг“, че руски хакери могат да организират атака по време на изборите в Германия, за да предизвикат политическо напрежение.

По-рано Меркел също коментира, че руски кибератаки могат по някакъв начин да повлияят на предизборната кампания в Германия догодина.

Русия бе обвинена в опит чрез кибератаки да влияе на кампанията за президентските избори в САЩ, след като бяха ударени сървърите на Демократическата партия. През септември и британски медии съобщиха, че руски хакери са пробили сайтовете на правителството и на няколко телевизии. Хакерска атака с неизвестни автори блокира и работата на българската Централна избирателна комисия и няколко институции по време на местните избори миналата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ