Руската инвазия обърна нагласите на финландци и шведи за членство в НАТО

Руската инвазия обърна нагласите на финландци и шведи за членство в НАТО

Руската инвазия обърна нагласите на финландци и шведи за членство в НАТО

Инвазията на Путин в Украйна променя радикално досегашни обществени нагласи в Европа, а един от най-отчетливите обрати е засилването на желанието за членство в Северноатлантическия договор във Финландия и Швеция.

Анкета на финландската обществена телевизия YLE е установила, че за първи път повече от половината граждани одобряват присъединяване към НАТО.

Според проучването, проведено миналата седмица в няколко дни преди и след нападението с представителна извадка от близо 1400 души, 53% от финландците биха подкрепили включване на държавата им в НАТО, като 28% са против, а други 19% не са сигурни, предаде „Гардиън“.

През 2017 г. – последния път, в който YLE прави анкета по същия въпрос, само 19% от хората подкрепяха влизане в Алианса, докато проучване на частния оператор MTV показа през януари, че 30% подкрепят членството. „Процентът на тези, които подкрепят членството в НАТО, и тези против смениха местата си“, коментира Юхо Рахконен, който ръководи проучването не обществената медия.

Руската инвазия е подействала и на шведите, след като обществената телевизия SVT също проведе анкета, показваща 41% подкрепа за присъединяване към пакта. Засега по-голяма част от хората в сравнение с тези във Финландия остават против – 35%.

Освен това финландското проучване прогнозира, че при присъединяване на Швеция в НАТО подкрепата за членството на Финландия може да скочи до 66%.

Финландия споделя 1340 км граница с Русия, най-дългата от която и да е държава в ЕС. Въпреки че не са членове на НАТО, Финландия и Швеция тясно си сътрудничат с организацията, включително с осигуряване на възможност за провеждане на учения на тяхна земя.

Миналата седмица обаче Москва предупреди, че ако някоя от страните се опита да стане част от Алианса, тя ще бъде изправена пред „сериозни военни и политически последици“ от Русия и може да се наложи държавата да предприеме реципрочни стъпки.

В средата на януари генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, обяви, че е възможно присъединяване на Финландия и Швеция по бърза процедура, стига те да го поискат. На това финландският външен министър Пека Хаависто отговори, че страната му не планира да се присъединява към организацията.

В разговор за YLE бившият генерален секретар Андрес Расмусен каза по-рано през годината, че руска атака срещу Украйна би предизвикала дискусия във Финландия и Швеция за влизане в НАТО.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ