С позиция и снимки Антикорупционната комисия отговори на сутрешния протест

С позиция и снимки Антикорупционната комисия отговори на сутрешния протест

С позиция и снимки Антикорупционната комисия отговори на сутрешния протест

С четири снимки и официална позиция от Антикорупционната комисия реагираха на днешната сутрешна блокада на сградата от група граждани, водени от Георги Георгиев, лидер на ГД „БОЕЦ“. Акцията продължи около час пред служебния вход на сградата на КПКОНПИ на пл. „Св. Неделя“ с искания за подаване на оставки и опити да се влезе в самата сграда, за да се иска обяснение от председателя на комисията и бивш главен прокурор Сотир Цацаров защо десетки подадени от БОЕЦ сигнали са останали без отговор.

Блокадата на сградата е извършена в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите, по начина, по който такива действия бяха предприети досега по отношение на Министерство на правосъдието и на Централната избирателна комисия, отбелязват на първо място в позицията си от КПКОНПИ.  И подчертават, че уважават правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата Комисия, но не приемат "ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места." Протестните действия повлияха на нормалната работа и на друга институция с достъп през блокирания вход – Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което също се помещава на пл. „Св. Неделя“ № 6, посочват още от Антикорупционната комисия. В отговор на твърденията за десетките подадени, но оставени без ход сигнал, от Комисията уточняват, че е била извършена незабавна проверка в дирекция „Противодействие на корупцията“. Тя е установила, че от началото на годината в нея са постъпили два сигнала за корупция за лица, заемащи висши публични длъжности, подадени от ГД „БОЕЦ“. По единия се осъществяват съответни оперативни действия, а по другия проверката е прекратена, тъй като от посочения подател /ГД „БОЕЦ“/ категорично са отрекли авторството на сигнала.

Антикорупционната комисия благодари специално на служителите на МВР, които не са допуснали да се стигне до нарушаване на обществения ред, както и на хигиенистките, почистили фасадата на сградата от хвърляните по времето на протеста продукти. Това - става ясно още от позицията на КПКОНПИ - е сред другите съществени причини за отказа на Цацаров да проведе среща с лидера на ГД БОЕЦ, Георги Георгиев. "Основната причина, поради която какъвто и диалог с този гражданин е недопустим, е видна от публикуваните по-долу фотографии, които са публично достъпни в интернет пространството." се казва  в позицията, придружена от четири снимки. Една от тях показва в какво състояние е фасадата на сградата на Антикорупционната комисия след днешния протест, а другите три са архивни кадри, на които Георги Георгиев е с Цветан Василев, с настоящия председател на ВКС Лозан Панов и с премиера Бойко Борисов. Снимките са достъпни в галерията тук

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ