Кризисните мерки извадиха на светло 1/3 от договорите в ХоРеКа сектора

Кризисните мерки извадиха на светло 1/3 от договорите в ХоРеКа сектора

Кризисните мерки извадиха на светло 1/3 от договорите в ХоРеКа сектора

Пандемията е изсветлила част от бизнесите в сивия сектор. Специално в сектора на хотелиерството и ресторантьорството 1/3 от договорите излязоха на светло благодарение на мерките. Това обясни в ефира на Нова телевизия социалният министър Деница Сачева. 

"Факт е, че тези, които плащаха осигуровките си, получиха много по-големи компесанции. По мярката 60/40 има работодатели, които получават 300-400 000 лв. на месец, защото осигуряват служителите си на високи заплати", поясни тя.

Социалният министър обясни, че вчера е провела среща с работодатели. "Те твърдят, че много работници не желаят да бъдат осигурявани на пълния си доход, тъй като предпочитат да разполагат с повече пари. Поставиха въпроса какво ще направи държавата, за да няма подобна възможност. По този начин работодателите имат касови наличности, които трудно биха оправдали пред НАП", каза още Сачева. 

Тя допълни, че най-много работодатели са кандидатствали за помощ по мярката 60/40. 

Сачева коментира и предстоящото отваряне на заведенията на 1 март. "Имаме известно намаление на броя на заразените днес, спрямо вчера. Данните ще продължават да бъдат динамични.  Тази тема е изключително трудна поради факта, че трябва да се намери верният баланс, но смятам, че ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, няма да има проблем", каза тя.

На въпрос може ли минималната заплата да стане 1230, а средната 2460 лв. до 2025 г., социалният министър заяви следното: "Още не сме обявили нашата предизборна програма, но това са постижими числа". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ