САЩ обезпокоени от евентуална среща на Ким Чен Ун с Башар Асад

САЩ обезпокоени от евентуална среща на Ким Чен Ун с Башар Асад

САЩ са разтревожени от потенциалната възможност за среща между сирийския диктатор Башар Асад и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун, за която в края на седмицата съобщи изданието „Нодон синмун“. Висша представителка на Държавния департамент коментира пред журналисти, че такава среща не би била полезна, но и че Вашингтон не може да потвърди, че тя ще се състои.

Ако имате такъв човек като Башар Асад, който е виновен за газовите атаки и убийството на толкова невинни мирни жители в собствената си страна, и ако той се среща с лидера на Северна Кория, това определено би предизвикало тревога у нас, коментира неназованата дипломатка.

В неделя „Нодон синмун“ написа, че Асад е заявил намерение да направи официална визита в Северна Корея и да се срещне с Ким Чен Ун. Според изданието сирийският президент е изказал желанието си на 30 май по време на връчването на акредитациите на новия посланик на Северна Кория в Сирия. Той отбелязал, че благодарение на политиката на ким Чен Ун напоследък на Корейския полуостров се наблюдават положителни промени.

Процесът на намаляване на напрежението започна през февруари от Олимпийските игри в Южна Корея и продължи със среща на лидерите и затопляне на отношенията между двете Кореи. За 12 юни в 9,00 сутринта в Сингапур е планирана историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун – първата среща между действащ американски президент и севернокорейски лидер.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ