САЩ предупреждават, че Никарагуа е поела по опасен път

САЩ предупреждават, че Никарагуа е поела по опасен път

САЩ предупреждават, че Никарагуа е поела по опасен път

САЩ предупредиха Съвета за сигурност на ООН, че Никарагуа е поела по пътя, който е довел до конфликта в Сирия и до кризата във Венецуела. Но Русия, Китай и Боливия казаха, че Никарагуа не представлява международна заплаха и че ООН трябва да престане да се меси в нейните дела, предава БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Тези мнения бяха изразени по време на остър дебат, който протече в Съвета за сигурност на ООН, свикан от постоянния представител на САЩ Ники Хейли. САЩ са ротационни председатели на Съвета.  

"С всеки изминал ден Никарагуа върви все по-надолу по един познат път. Това е пътят, по който пое Сирия, това е пътят, по който пое Венецуела", каза Хейли.

Тя нарече президентите на Никарагуа и Венецуела - Даниел Ортега и Николас Мадуро  "диктатори, които живеят в страх от собствения си народ" и каза, че те са "съшити от една и съща корумпирана тъкан".

Хейли каза, че все още има възможност за правителството на Никарагуа да предотврати "тиранията, заплашваща мира и сигурността", като откликне на исканията за свобода на народа, сложи край на диктатурата и освободи задържаните демонстранти.

Постоянният представител на Русия Василий Небензя отвърна, че подривната политика на САЩ спрямо Никарагуа датира отдавна и че заседанието на Съвета, посветено на тази страна, е ярък и непоклатим пример за разрушителна чужда намеса. Небензя заяви, че след днешното заседание, поляризирането в Никарагуа ще стане още по-голямо.

От началото на протестите в Никарагуа през април бяха убити над 300 души досега.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ