САЩ: Санкциите срещу Русия остават, докато трае окупацията на Крим

САЩ: Санкциите срещу Русия остават, докато трае окупацията на Крим

САЩ: Санкциите срещу Русия остават, докато трае окупацията на Крим

Санкциите срещу Русия ще продължат, докато Крим не бъде върнат на Украйна, заяви новият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли. Тя обвини Москва в агресивни действия в източна Украйна, където през последните дни се води засилен обстрел на линията на съприкосновение.

"Ние искаме да подобрим отношенията с Русия, но катастрофалната ситуация в Източна Украйна изисква ясно и твърдо да осъдим действията на Русия“, заяви Хейли в първото си изказване през Съвета за сигурност на ООН.

Тя подчерта, че Вашингтон продължава да смята Крим за част от Украйна и призовава Русия да сложи край на окупацията на полуострова, предава Би Би Си.

„Докато Русия и сепаратистите, които тя поддържа, не зачитат суверенитета на територията на Украйна, тази криза ще продължава“, цитира думите й Франс прес.

Първото изказване на Хейли беше очаквано с интерес като знак какво ще е отношението на новата администрация на Тръмп към Русия след ласкавите изказвания на новия президент за Владимир Путин по време на кампанията.

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин повтори руската теза, че жителите на Крим са гласували за присъединяване към Русия на референдум и обвини властите в Украйна, че не търсят нормализация в източната част на страната, а военно решение на конфликта.

През последните дни в Донбас отново започнаха въоръжени сблъсъци между самопровъзгласилите се „народни републики“ и украинските въоръжени сили.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ