САЩ ще наложат 25% мито върху нов набор от китайски стоки

 САЩ ще наложат 25% мито върху нов набор от китайски стоки

Съединените щати ще започнат да събират от 23 август по 25% мито върху още китайски стоки за 16 милиарда долара, съобщи офисът на търговския представител на САЩ, цитиран от световните агенции.

Тези нови мита се прибавят към вече въведени на 6 юли 25-процентни мита върху китайски стоки за 34 милиарда долара. Китай реагира с налагане на същите мита върху американски стоки на същата стойност.

Окончателният списък за 25-процентни мита върху китайски стоки за общо 50 милиарда долара съдържа 279 артикула, предава БТА.

Двете най-големи световни икономики са в търговски спор след обвиненията на САЩ, че Китай използва агресивни тактики, включително киберкражби.

Администрацията на Тръмп обвинява Китай, че лишава американските фирми от възможността да експлоатират лицензи, както и че прониква в американски търговски компютърни мрежи за получаване на неразрешен достъп до важна търговска информация.

На 1 август търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър съобщи, че президентът Тръмп му е възложил да проучи възможността да увеличи митата от 10 на 25 процента върху китайски вносни стоки за 200 милиарда долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ