САЩ затварят въздушното си пространство за Русия

САЩ затварят въздушното си пространство за Русия

САЩ затварят въздушното си пространство за Русия

САЩ затварят въздушното си пространство за руски самолети. Това обяви американският президент Джо Байдън по време на своето годишно обръщение пред Конгреса за състоянието на Щатите снощи.

„И тази вечер обявявам, че ще се присъединим към нашите съюзници в затварянето на американското въздушно пространство за всички руски полети, допълнително изолирайки Русия, добавяйки допълнително напрежение върху тяхната икономика“, каза Байдън.

По време на изказването си, което започна с темата за Украйна, той се зарече руският президент Владимир Путин „да плати цената“ за това, че е нападнал страната. По думите ък Путин е направил опит „да разклати основите на свободния свят, мислейки, че може да го накара да се подведе към неговите заплашителни пътища“. „Но той много се обърка… срещна се с украинците“, коментира държавният глава на САЩ.

„От президента Зеленски до всеки украинец, тяхното безстрашие, тяхната смелост, тяхната решителност вдъхновяват света“, каза още Байдън.

Той припомни, че създаването на Северноатлантическия договор е опит за осигуряването на мир и стабилност в Европа след Втората световна война.

По-рано през февруари редица държави затвориха небето си за руски летателни апарати, включително Великобритания и част от държавите от ЕС. По-късно с официално решение целият европейски блок затвори въздушното си пространство. Впоследствие към ограничението се присъедини и Швейцария. Срещу страните Русия наложи реципрочни мерки.

По време на изказването на Байдън пред Конгреса се появи и украинската посланичка в САЩ, Оксана Маркарова. В началото тя беше посрещната с продължителни аплодисменти и беше в компанията на първата дама Джил Байдън. Част от конгресмените държаха флага на Украйна, други бяха облечени с дрехи в неговите цветове.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ