Сблъсъци и агресия в края на конференцията на ГЕРБ

Сблъсъци и агресия в края на конференцията на ГЕРБ

Сблъсъци и агресия в края на конференцията на ГЕРБ

До сблъсъци и сбивания се стигна в края на националната партийна конференция на ГЕРБ, провела се в София Тех Парк днес. На излизане от събитието делегатите бяха посрещнати от събралите се по-рано днес около петдесетина протестиращи /по данни на полицията/, които скандираха „Оставка“. Наложи се униформените да организират кордон за извеждането на участниците в партийния форум. Още по време на речта на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се стигна до физически стълкновения. Кадри от мястото на събитието на bTV показват как встрани от публиката бе изведен мъж, а по-късно се стигна и до сбиване. Все още няма информация как се е стигнало до инцидента, вероятно провокиран от участници в протеста, прекъсващи словото на премиера със скандирания.

Друг от демонстрантите с видими наранявания по лицето пък сподели пред репортера на bTV, че е бил повален на земята и удрян с юмруци от група млади мъже. Той твърди и че са били отнемани насилствено телефони на снимащи участници в протеста. „Полицията не предприема нищо, тя е тук само да пази мероприятието на ГЕРБ“, заяви той.

Тв кадри показват и агресия към журналистката от „Свободна Европа“ Полина Паунова, която не е била допусната до форума. Мъж се приближава до нея, изтръгва телефона й със сила, докато тя снима и го захвърля. Не е ясно кой е той и дали е задържан след това. По нейни разкази „момчетата, които направиха провокацията, след която се стигна до сблъсъци с протестиращите, отказаха да кажат кои са. Взеха ми  телефона и го изхвърлиха“.

Заедно с Генка Шикерова направили повторен опит да заснемат агресивните мъже, при който един от тях отново нападнал Паунова, отнел ѝ телефона и го изхвърлил встрани.

ГЕРБ излезе с официална позииция, в която заяви, че се разграничава "от действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на партията. Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия. За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти."

От партията правят уточнение, че не са наемали допълнителна охрана за форума, а тя е била осигурена от София Тех Парк и настояват "разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност."

Протестиращите започнаха да се събират в района на София Тех Парк още преди началото на партийния форум. По информация на БНР организатор е „Протестна мрежа“. Малко след 10.00 ч. част от тях се опитаха да блокират кръговото на 4-и километър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ