Парламентът ратифицира сделката за новите изтребители

Парламентът ратифицира сделката за новите изтребители

Парламентът ратифицира сделката за новите изтребители

След няколко часа дебати и призиви в парламента да дойдат и премиерът, и президентът, депутатите в крайна сметка ратифицираха    на първо и на второ четене международните договори за закупуване на самолети F-16 Block 70 и необходимото оборудване, свързани материали и услуги, и за поддръжка.  "За" сделката бяха 123-ма депутати, "против" - 78, двама се въздържаха.
При първото гласуване договорите бяха подкрепени от 124 народни представители, 83-ма бяха "против", трима се въздържаха.
"За" бяха 89 от ГЕРБ, 11 - от "Обединени патриоти" /ОП/, 22-ма от ДПС и двама независими избраници. "Против" гласуваха 63-ма от БСП, деветима - от ОП, и 11 - от "Воля". Трима от патриотите се въздържаха.

Още по време на дебатите се очертаха два ясно спорещи лагера - зад сделката със САЩ застанаха ГЕРБ, ВМРО и ДПС.  БСП, "Воля", НФСБ и "Атака" не са доволни от договора, стана ясно при дебатите в пленарната зала. Възраженията им бяха главно срещу цената и отсъствието на предвидени неустойки при неизпълнение на договора от американска страна.
Аргументите в подкрепа на сделката подчертаваха категоричните оперативни предимства на F-16, максималното съответствие на офертата за F-16 с българските изисквания, постигането на пълна оперативна съвместимост във въздуха и на земята с нашите съюзници, перспективите пред стратегическото партньорство и военно-техническото сътрудничество със САЩ.
Тази цена до 2045 г. включва поддръжка на оборудването, обясни Владимир Тошев /ГЕРБ/. Този разход има много измерения, сега купуваме това, което нашите военнослужещи ни казват, подчерта съпартиецът му Валентин Радев, предаде БТА.
Днес решаваме бъдещето на Българската армия, модернизацията й, препотвърждаваме евроатлантическата си ориентация, какво членство в НАТО искаме - номинално или истинско, посочи и председателят на външната комисия Джема Грозданова /ГЕРБ/. Решаваме дали българският военен пилот ще пилотира изтребител, с който ще бъдат повишени способностите на военно-въздушните ни сили, продължи тя.  Закупуването на този високотехнологичен самолет е първата стъпка в превъоръжаването на българската държава от 30 години насам, добави още мотиви в защита на сделката Милен Михов от името на ВМРО.
Мустафа Карадайъ декларира пълна подкрепа от страна на групата на ДПС за договорите, като се аргументира с последователната евро-атлантическа линия на движението. Решението по думите му е стратегическо за националната ни сигурност, но то е само стъпка към нея. Наред с компетентност са необходими воля, решителност, държавническо мислене, подчерта той. И изтъкна, че договорите ще дадат възможност на България да укрепи авторитета и ролята си на надежден поддръжник на мира в региона и евроатлантически партньор. 
Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обаче определи сделката като "най-грабителската" и по тази причина опасна за националната ни сигурност. Той поиска гласуването на ратификациите да бъде отложена с шест месеца и преговорите да се рестартират. БСП го подкрепи, но предложението бешеотхвърлено.
Модернизацията на армията трябва да е едновременно за трите вида въоръжени сили, предлагате ни условия, с които да загробим армията, отправи упрек Николай Цонков от Левицата.
Няма харчене на пари за самолетите за сметка на другите проекти, те също се движат, увери в отговор министърът на отчраната Красимир Каракачанов. За корабите вече са подадени оферти, проектът за бронираната машина беше стартиран вчера от Съвет по отбрана, изтъкна той.
Страната-производител няма на разположение модификацията на този самолет /Block 70/, той е на чертожната дъска и няма да бъде купуван дори от ВВС на САЩ, обърна внимание Румен Гечев от левицата. "Освен това, доставчикът не носи никаква отговорност при неизпълнение на някоя от клаузите на договора, а от думите на министъра става ясно, че не са и предвидени - днес искате да подпишете празен чек за 2,5 млрд. лв.", обвини той.  В допълнение, според него фактическата цена към момента е над три млрд лв., защото самолетът идва тук некомплектован.
 Колегата му Таско Ерменков пък настоява компетентните органи да проверят дали премиерът Борисов не е накърнил националните интереси с изказването си, че ще платим всичко наведнъж.
НФСБ е против, първо защото намира цената за изключително висока, обяви лидерът на организацията Валери Симеонов. Той изрази съболезнования към Владислав Горанов за непредвидените разходи и призова колегите си да вземат под внимание не техническите параметри, а как ще изглежда българското НС, одобрявайки сделка "под диктат".
Той нарече "смехотворна" тезата за повишаване боеспособността при охрана на българското небе с осем самолета след четири години. В пъти по-ниска цена бихме могли да осигурим защита на небето ни чрез възстановяване на няколко ракетни бази земя-въздух, повтори тезата си той. Няма да отправя упрек към Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, те изпълняват своите задължения, но в този случай са в ролята на едни клетници от "Клетниците" на Виктор Юго, гавроши, коментира Валери Симеонов. Според него поведението на българското правителство в случая е "слугинажно".
   Десислав Чуколов  от "Атака" също обърна внимание, че ще дадем сега парите накуп, а чак 2023 г. евентуално ще получим първия самолет. Той отново повтори тезата на националистите, че в момента САЩ ползват безплатно четири бази у нас и това би следвало да бъде влезе при преговорите за изтребителите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ