Себастиан Курц очаква дело за неверни показания

Себастиан Курц очаква дело за неверни показания

Себастиан Курц очаква дело за неверни показания

Австрийският канцлер Себастиан Курц очаква да му бъде повдигнато обвинение по разследване за това дали е дал неверни показания пред парламентарна комисия. Това заяви той пред местни медии в неделя, като изключи идеята да подаде оставка от поста си, ако до такова обвинение действително се стигне.

Разследването на антикорупционните прокурори, което бе оповестено миналата седмица, представлява сериозно политическо предизвикателство за 34-годишния консерватор Курц, който управлява в коалиция със Зелените, пише „Ройтерс“.

Парламентарна комисия разглежда възможна корупция, свързана с предишната коалиция на канцлера с крайнодясната „Партия на свободата“ (FPO). Тя се разпадна през 2019 г. след разпространено видео, от което се виждаше как лидерът на FPO и вицеканцлер, Хайнц-Кристън Щрахе предлага да оправи държавни договори, преди да встъпи в длъжност. По-късно мъжът обяви, че бил пиян и не говорил сериозно.

„След като всяка моя дума от 58 страници показания бъде поставена на кантар, със сигурност очаквам наказателно преследване, така е“, обясни Курц за вестник „Кроне“. Същевременно той е уверен, че ще бъде оправдан по делото, което се фокусира върху това дали канцлерът отговаря правдиво, когато го питат за назначения в държавния холдинг OBAG.

По думите му вече е разговарял с няколко адвокати и университетски преподаватели, които стигат до едно и също заключение – „никой не може да си представи, че тук ще има присъда“.

По-рано тази седмица Курц обяви, че е бил наясно, че има законово изискване да говори само истината пред парламентарната комисия. „И затова, разбира се, винаги отговарях искрено“, каза той. Началникът на кабинета му също е подложен на разследване. Ако бъде канцлерът бъде осъден, го грози затвор до три години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ