Този път ще броят всички разписки от машинното гласуване на изборите

Този път ще броят всички разписки от машинното гласуване на изборите

Този път ще броят всички разписки от машинното гласуване на изборите

Всички контролни разписки от машинното гласуване през ноември ще се броят ръчно от секционните избирателни комисии, реши Централната избирателна комисия. Промяната ще бъде добавено в методическите указания и ще важи както за парламентарните, така и за президентските избори. Решението за въвеждането ѝ беше взето на днешното заседание на ЦИК с гласовете на почти всички присъстващи. "Против" гласуваха само двама – зам.-шефът на ЦИК Росица Матева (от квотата на ИБГНИ) и Любомир Георгиев (от квотата на "Демократична България"). 

За такава промяна настояваха от ГЕРБ още преди предишните извънредни парламентарни избори това лято, тъй като според тях така може да се гарантира честността на изборите. Тогава от партията посочваха като аргумент, че Изборният кодекс задължава броенето на всички отрязъци и дори и ако централната комисия не разпореди, секционните трябва да преброят отрязъците.

На вота през юли ЦИК определи, че ще се броят контролните разписки в близо 1400 секции в страната (30 в чужбина и 1343 в страната). В методическите указания бе записано, че в официалния протокол трябва да се пренасят данните от разпечатания от машината финален протокол, а отрязъците да се броят само ако по някаква причина се премине към гласуване с хартиена бюлетина или ако впоследствие районна комисия установи несъответствие между данните в двата протокола. Резултатите от контролното броене на отрязъците са забавиха значително, а впоследствие ЦИК и Обществения съвет към комисията, който участва в процеса, стигнаха до извода, че това не е удачен подход. 

Според Росица Матева, която днес гласува "против" предложената поправка да се броят всички контролни разписки, по този начин ЦИК недопустимо дописва Изборния кодекс и въвежда задължения на СИК, които не се съдържат в Изборния кодекс, и обезсмисля машинното гласуване.

В разпространено до медиите писмо от Обществения съвет към комисията посочват, че "методът за броене на разписките от машината на ниво секция е ненадежден". Препоръката е проверката на хартиените разписки при следващите избори да става в РИК или ЦИК, пише в писмото.

Реакция дойде и от ГЕРБ. На извънреден брифинг днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави ЦИК за взетото решение. "Поздравявам ЦИК. Това е до голяма степен крачка напред към прозрачността или поне донякъде да не смеят да излъжат толкова, колкото предишния път", заяви той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур