Шефовете на болници пак да могат да лекуват, решиха депутатите

Шефовете на болници пак да могат да лекуват, решиха депутатите

Шефовете на болници пак да могат да лекуват, решиха депутатите

Лекарите и зъболекарите, които са управители на болници, могат отново едновременно и да лекуват. Това одобриха депутатите, приемайки на първо и второ четене промените в Закона за лечебните заведения със 156 гласа "за", двама "против" и един "въздържал се". Промяната в закона е се налага, заради поправка в Закона за публичните предприятия, според която болниците вече са търговски дружества, което попречи на управителите им да работят по служебно или трудово правоотношение. Вносител на текстовете е шефът на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. 

"Възникнаха няколко проблема, те трябваше да се решат след приемато на България в чакалнята на Еврозоната. Проблемът беше, че имаше забрана управителите на лечебни заведения, както и всички членове на управителните органи да изпълняват и други правоотношения", обясни д-р Даниела Дариткова и припомни на депутатите, че преди няколко месеца парламентът по подобен начин прие лекарите, които са шефове на болници да могат и да преподават в университетите. Според нея, с новите промени се дава достатъчен обем за медицинска грижа в цялата страна.

Според депутата от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов обаче, дейността на лечебните заведения е несъвместима с характеристиката на едно търговско дружество. "Тук не е мястото в тази зала да жонглирате с фразите и да размествате центровете на този законодателен процес, като измествате услужливо проблема за възможността за преподавателска дейност, което не беше сериозен проблем. Най-големият проблем е бил, че с тази инициатива им забранява да работят", обърна се депутатът към вносителите от ГЕРБ. 

"БСП искат да се върнем назад във времето. Всички лечебни заведения да бъдат еднакви, всички да получават еднакви пари, всички да се върнем назад във времето. Това е носталгия към миналото. С тази поправка - даваме възможност на всички лекари, които имат желание, да се кандидатират да бъдат ръководители на лечебни заведения, да могат и да преподават", беше отговорът на депутата от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов. Той призова социалистите да нямат къса памет и да не критикуват на парче.  

От ДПС също не останаха равнодушни към случващото се в залата. Зам.-председателят на здравната комисия и депутат от ДПС Нигяр Джафер нарече действията на ГЕРБ създаване на законодателен хаос. "Законът за лечебните зеведения е блестящ пример как се прави проба-грешка. Предложената промяна е правилната, защото поправя старо предложение, с което забраняваме на директорите на общинските лечебни заведения да работят като лекари. Това е правилното решение. Прилаганата законодателна техника в края и на този мандат задълбочава законодателния хаос в системата", изтъкна още тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ