Шест опозиционни партии се обединяват срещу Виктор Орбан

Шест опозиционни партии се обединяват срещу Виктор Орбан

Шест опозиционни партии се обединяват срещу Виктор Орбан

Лидерите на шестте водещи опозиционни партии в Унгария официално се споразумяха да обединят сили на парламентарните избори през 2022 г., за да победят управляващата „Фидес“ и Виктор Орбан, които са начело на държавата от 2010-а насам.

Опозицията се споразумя да излъчи един кандидат за министър-председател срещу „Фидес“, обща предизборна програма, общ списък както и общи кандидати във всичките 106 избирателни района. Единствената формация, която не участва в коалицията, е шеговитата „Двуопашато куче“, пише EurActiv.

Партиите обещаха да проведат неформални първични избори, организирани помежду им, за да вземат решение относно отделните кандидати в избирателните райони и кандидата за премиер.

Няколко социологически проучвания през последните две седмици оцениха обединената опозиция като по-силна в сравнение с „Фидес“.

Миналата седмица унгарският парламент прие промени в изборния закон, които подтикнаха опозицията към съюзяване. Съгласно новите правила, една партия може да състави национална партийна листа, ако е представила кандидати в поне 71 от 106-те избирателни района на страната – значително увеличение от нужните досега 27 района.

В законопроекта, внесен от вицепремиера Жолт Шемин в 23:59 ч. на 10 декември, се твърди, че измененията са необходими, за да се гарантира, че само партии с реална обществена подкрепа могат да представят национална партийна листа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ