Синдикатите прогнозират влошаване на икономическото положение у нас до края на годината

Синдикатите прогнозират влошаване на икономическото положение у нас до края на годината

Синдикатите прогнозират влошаване на икономическото положение у нас до края на годината

Всички у нас трябва да си дадат ясната сметка, че в момента България е в началото на една много тежка икономическа криза, която вече е затворила 100 хиляди работни места. Това заяви в ефира на БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"За около 200 хил., вярно запазихме им работните места с мярката 60:40, но временно. След няколко месеца не е ясно какво ще се случва. Хората искат ясни знаци от всички - правителство, президент. Явно трябва да има и други мерки - има редица изговорени проблеми, действия трябват оттук нататък, с решения, които хората очакват", настоя синдикалистът.

Според Пламен Димитров до края на годината икономическото положение у нас ще се влоши.

"Тези прогнози за 7% и повече спад, ще станат реалност от октомври, когато сезонната заетост изчезне. Трябва от сега да се мисли как да се реагира изпреварващо във всички сектори, които са на масата на властта. Дълго си говорим за кредити, в същото време фирмите се оплакват, че това не се случва", добави президентът на КНСБ. 

Той настоя, че новината за влизането ни в Еврозоната е изключително важно, но точно сега тя не може да бъде комуникирана, защото българинът се интересува за бъдещето си. "А България получава всъщност стабилност на банковата си система и на бизнеса, който трябва да оперира на пазара", посочи Димитров. 

"Пандемията се е отразила на бизнеса много зле и много сложно", обясни в ефира на БНТ бизнесменът Мартин Иванов. Според него пандемията дава огромен шанс на българския бизнес и на българските предприятия с много кратки стъпки да изпреварят това, за което не са имали шансове.

"Всички български предприятия са много модерни, с модерна техника и уникални машини. Българският инвеститор трябва да поеме отговорността си", коментира той. По негово мнение, ако се излезе на международните пазари много бързо може да се увеличат работните заплати и работещите хора. Свиването на пазарите той определи като "перфектно".

"Работи се в посока експортно подпомагане на българските пазари. Организират се търговски мисии, изложения, панаири, които в момента се провеждат онлайн. Направен е експортен хъб в България, който поради пандемията не може да стартира реалната си дейност. Планирани са и много обучителни програми. В условията на тази криза това, което ще спаси компаниите е да бъдат находчиви, адаптивни, иновативни и наистина да успеят да се напаснат към новата реалност", обясни Бойко Таков от Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ