След САЩ и Израел напускат ЮНЕСКО

След САЩ и Израел напускат ЮНЕСКО

След САЩ и Израел напускат ЮНЕСКО

След САЩ и Израел започва процедура за напускане на ЮНЕСКО. Съобщението бе направено от премиера Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

ЮНЕСКО се е превърнала в "театър на абсурда, защото вместо да съхранява историята, я изопачава", цитира думите му Асошиейтед прес.

САЩ уведомиха вчера генералния директор Ирина Бокова, че се оттеглят от 31 декември 2018 по финансови причини, но и заради съмнения за „антиизраелски предубеждения“ на организацията.

Решението на САЩ е „смело и морално“, заяви шефът на израелското правителство.

Той е наредил на външния си министър за подготви напускането на еврейската държава, която е член на ООН от 1949 г.

Израел и САЩ гласуваха през 2011 г. заедно с още 12 страни от 194-те членки на ЮНЕСКО против приемането на палестинската автономия със статут на държава. Оттогава Вашингтон спря да плаща вноските си, които бяха около 20% от бюджета на организацията.

През двата си мандата Бокова бе критикувана многократно от Израел, че е на страната на арабите в спорове за обекти на световното културно наследство в Йерусалим.

Последният път беше в началото на юли, когато ЮНЕСКО обяви за застрашен обект на палестинското наследство юдейската Гробница на патриарсите и джамията Ибрахими в Хеброн.  

Тогава Нетаняху заяви, че това е "поредното заблудено решение на ЮНЕСКО" и че Израел "ще продължи да охранява Пещерата на патриарсите, за да гарантира религиозна свобода за всички и за да пази истината".

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли се върна вчера към това решение и заяви, че "крайната поляризация на ЮНЕСКО се е превърнала в хронично неудобство". Тя заяви, че решението на ЮНЕСКО да обяви за палестинска територия старата част на град Хеброн и Гробницата на патриарсите е поредната "безразсъдна постъпка", накарала САЩ да напуснат организацията.
Хейли спомена и "оставянето на сирийския диктатор Башар Асад в комисия на ЮНЕСКО за човешките права дори след кръвопролитното му смазване на мирни протести".

Постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон определи оттеглянето на САЩ от ЮНЕСКО като "повратна точка". Сега ЮНЕСКО знае, че "нейните абсурдни и срамни резолюции срещу Израел имат последствия", заяви той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш дълбоко съжалява за решението на САЩ да напуснат ЮНЕСКО, имайки предвид важната роля, която са играли в тази организация от момента на основаването й, заяви говорителят на ООН Фархан Хак, цитиран от ТАСС.

Източник: Ройтерс, Асошиейтед прес, БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ