Следобедни консултации при президента за състава на ЦИК

Следобедни консултации при президента за състава на ЦИК

Следобедни консултации при президента за състава на ЦИК

Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия. Покани за това са изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Публичното изслушване на предложенията ще започне в 14 часа на "Дондуков 2" и ще се излъчва на живо в интернет страницата на президентството. 

Консултациите са свързани с измененията в Изборния кодекс, според които президентът трябва да назначи новите 15 членове на Централната избирателна комисия. В новата Централна избирателна комисия ГЕРБ ще има 4 места, "Има такъв народ" и БСП по 3, "Демократична България" и ДПС по 2, а "Изправи се! Мутри вън" - едно място. 

На консултациите държавният глава ще се запознае с предложените от всички политически сили в парламента членове на ЦИК. БСП и "Има такъв народ" вече обявиха имената на хората, които номинират за членове на новата ЦИК. Останалите партии засега запазват мълчание по въпроса и най-вероятно ще обявят кандидатите си по време на консултациите. 

След извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП обяви, че ще предложи за членове на ЦИК Емил Цветанов Войнов, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева, а за зам.-председател на ЦИК предлага Емил Цветанов Войнов. 

"ПГ "Изправи се! Мутри вън!" ще номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ