Следователи влязоха в офиси на канцлера на Австрия

Следователи влязоха в офиси на канцлера на Австрия

Следователи влязоха в офиси на канцлера на Австрия

Антикорупционни следователи, търсещи материали по разследване, влязоха в сградата на канцлерството на Австрия, в Министерството на финансите, както и в офиси на канцлера Себастиан Курц и на Австрийската народна партия (OVP), от която е издигнат той.

Търсени са имейли от началото на 2016 г., както и устройства за съхранение на данни, сървъри, мобилни телефони и лаптопи, предаде ДПА.

Срещу Курц е стартирано разследване по подозрение за подкуп и нарушаване на доверието, стана ясно от антикорупционни прокурори след проведената акция. Смята се, че през 2016 г., когато той все още е външен министър и се стреми да стане лидер на партията си, ръководеното от консерваторите финансово министерство е платило за реклами във вестник в замяна на положително отразяване за тогава бъдещия канцлер. По-рано тази година той бе заподозрян и за лъжесвидетелстване, припомня „Ройтерс“.

„Прокуратурата по икономически въпроси и корупция постави Себастиан Курц и девет други, както и три организации, под разследване по подозрения за нарушаване на доверието, корупция и подкуп…, отчасти с различни нива на участие“, се казва в изявление.

Курц и партията му определиха действията на властите като политически мотивирани. „Убеден съм, че и тези обвинения ще се окажат неверни“, заяви канцлерът в своя позиция по темата.

Заместник-председателката на OVP, Габи Шварц, определи влизането в централата на партията като „политическа постановка“, насочена към постигане на „шоу ефект“, който да навреди както на Курц, така и на партията. Оттам неколкократно са обвинявали антикорупционните прокурори в пристрастност.

В своя медийна изява снощи Курц каза, че няма индикации за личното му участие например във възлагане на благоприятни за него допитвания или пускането на реклами. „Всички обвинения са срещу служители на Министерството на финансите“, каза той и допълни, че е абсурдно да се каже, че социологическите проучвания са били манипулирани в негова полза, тъй като десетки анкети през 2016 г. са дали много сходни резултати за партиите и политиците в тях.

Медийни манипулации?

Ежедневният таблоид „Остерайх“, който австрийски медии идентифицират като вестника в центъра на разследването, публикува изявление, в което отрече да е получавал държавни пари за реклама в замяна на публикуване на допитване.

Без да назовават вестника, прокурорите заявиха, че подозират, че от 2016 г. и поне до 2018 г. със средства на финансовото министерство е плащано за партийно-политически мотивирани и понякога манипулирани допитвания, публикувани в изданието. Според властите става дума за използвани над 1 млн. евро от бюджета на министерството.

Курц пое поста на лидер на OVP през май 2017 г. и доведе партията си до победа на изборите по-късно през същата година.

Трите основни опозиционни партии в Австрия призоваха за специално заседание на долната камара на парламента за разглеждане на разследването и поискаха оставката на Курц. Той на свой ред изключи възможността да се оттегли.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ