Софийска градска прокуратура поиска да разпита Васил Божков онлайн

Софийска градска прокуратура поиска да разпита Васил Божков онлайн

Софийска градска прокуратура поиска да разпита Васил Божков онлайн

Софийската градска прокуратура е подала молба до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел по образувано дело за изнудване. 

Във връзка с необходимостта да бъдат валидно извършени опорочените действия по разследването, предприети от разследващ орган към ГД "Национална полиция", се провеждат активни действия по разследване, като се извършват разпити на поемни лица, извършва се оглед на веществени доказателства, разпитват се и други свидетели, съобщават от Прокуратурата. 

Софийската градска прокуратура е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, Отдел „Международен“, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност. Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ.

Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство. Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства.  

В хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели, които имат отношение към разследваните обстоятелства по досъдебното производство, се посочва в съобщението на прокуратурата. 

Припомняме, че вчера бизнесменът Васил Божков потвърди пред журналисти чрез видеоконферентна връзка от Обединените арабски емирства, че на 8 март т.г. е дал показания пред Европейската прокуратура по случая. Той още веднъж посочи, че е получавал заплахи, че бизнесът му ще бъде унищожен, ако не изпълнява исканията им, както и че е предавал различни суми лично на Горанов и Арнаудова. Божков заяви, че не е знаел предварително за задържането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, както и на бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, за които бизнесменът твърди, че е бил рекетиран от тях.

Васил Божков, срещу когото са повдигнати 19 обвинения за различни престъпления, напусна България през януари 2020 г., за да не бъде задържан, и живее в Обединените арабски емирства. Самият Божков твърди, че съдът там е отказал на българските власти да изпълни искането на неговата екстрадиция. Дружеството на Божков "Ню Геймс", организирало лотарийни игри, съди България в Страсбург за претърпени вреди, след като дейността му беше прекратена. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ