Сотир Цацаров депозира оставката си в парламента

Сотир Цацаров депозира оставката си в парламента

Сотир Цацаров депозира оставката си в парламента

Председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров е подал оставка, съобщиха за БТА от институцията. Оставката е депозирана в деловодството на Народното събрание тази сутрин.  Очаква се Цацаров да обяви мотивите си, в момента, в който оставката влезе в дневния ред на парламента за обсъждане от депутатите. Тогава председателят на КПКОНПИ ще представи и отчет за работата на комисията.

Припомняме, че ден след като стана ясно, че председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров ще напусне поста си до 1 март, се оказа, че ДАНС са отнели разрешението на Цацаров за достъп до класифицирана информация до ниво "строго секретно". 

"Има институционален натиск върху ръководството на ДАНС. Това (отнемането на допуска – б.р.) е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков", заяви самият Цацаров в прессъобщение на оглавяваната от него институция, като уточни, че служителите на ДАНС са дошли в кабинета му в 13:20 ч., час и половина след като премиерът Кирил Петков съобщи в ефира на bTV, че Цацаров губи достъпа си.  

Цацаров коментира и повода за решението на ДАНС – законов текст, според който "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация". 

По думите му, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата с издателя Сашо Дончев и социалиста Георги Гергов (т.нар „ЦУМ гейт“) от 2017 г. е изнесъл класифицирана информация. "Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин", допълва Цацаров. 

Председателят на Антикорупционната комисия е категоричен, че анонсираната от него вчера оставка няма общо с проверката на ДАНС и всъщност се случва обратното – днешните действия са следствие от намеренията му. "Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен“, пише още Сотир Цацаров. 

В неделя премиерът Кирил Петков заяви в ефира на bTV: "ДАНС са преценили, че той не е надежден. Голямо съвпадение на дати е, че от ДАНС са трябвали в петък сутринта да го уведомят за отнемането на допуска му, а той в четвъртък си подава оставката. Поздравявам службите за свършената работа. Всеки разбира, че преди имаше едни хора със статут на недосегаемост. Това свърши!", каза още министър-председателят и добави, че има проблем с една друга институция - прокуратурата, "която явно не си върши работата".

"Очаквам ДАНС да реши дали ще даде Сотир Цацаров на Прокуратурата", каза той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ