Срещата на Г20 започна. Путин и Тръмп не се засякоха

Срещата на Г20 започна. Путин и Тръмп не се засякоха

Срещата на върха на Групата на 20-те започна днес в Буенос Айрес на фона на дълбоки разногласия, далеч от обещанието за мултилатерализъм и процъфтяване в света от първия подобен форум преди 10 години, предаде Франс прес.

Срещата започна с над 2 часа закъснение от програмата.

Лидерите на 20-те най-развити икономики на планетата позираха за "семейна снимка" преди да седнат около масата за дискусиите, добавя АФП.

Никаква кратка среща на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп не се предвижда в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в аржентинската столица, каза днес пред журналисти в Буенос Айрес говорител на Белия дом, който е в състава на американската делегация за форума, предаде ТАСС.

Той бе помолен да коментира публикации в някои руски медии, че Путин и Тръмп могат да имат импровизирана среща "на крак" по време на форума. Вчера Тръмп съобщи в Туитър, че се отказва от подготвената вече среща между двамата заради сблъсъка между Русия и Украйна в Азовско море.

Форматът на церемонията за официалната снимка на лидерите на Г-20 и другите поканени международни лидери при откриването на форума не позволи на Путин и Тръмп да разменят по някоя дума, съобщи ТАСС. Лидерите излязоха на специално подготвения подиум и заеха местата си.

Според подредбата на организаторите двамата се оказаха далеч един от друг и дори не можаха да се ръкуват. След края на фотосесията всички участници в срещата на високо равнище бързо влязоха в заседателната зала и нямаше време да се поговори дори напът към нея. И в залата руската и американската делегации се оказаха отдалечени една от друга.

Мястото на Путин се оказа до това на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Путин дружески и топло поздрави своя съсед и двамата оживено продължиха разговора си, докато останалите участници заемаха местата си.

Ройтерс цитира служител на Белия дом, че не се предвижда среща на президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин в кулоарите на форума на Г-20.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ