Стефан Янев: Бойна група на НАТО ще води учение на българска територия

Стефан Янев: Бойна група на НАТО ще води учение на българска територия

Стефан Янев: Бойна група на НАТО ще води учение на българска територия

Бойна група на НАТО ще води учение на българска територия. Това обяви пред журналисти министърът на отбраната Стефан Янев по повод разполагането на допълнителни части на НАТО в източния фланг. Той уточни, че в България тази група ще бъде съставена на базата на български подразделения с български командир и българско командване, както и участие на други сили от страните членки на НАТО. 

"Още веднъж искам да подчертая за тази бойна група - това е събиране на подразделения от сухопътните войски в една обща група, за да проведат съвместна тренировка. Тази тренировка е на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена извън България, няма такива задачи. Тя тренира само отбранителна тематика у нас. Тази бойна група ще координира своята дейност с НАТО, няма да е под техен контрол", посочи още военният министър и добави, че до юни ще има повече яснота по въпроса. 

Министърът на отбраната е категоричен, че доминантната част в тази група ще бъдат българите. Тя ще се състои от между 700 и 1000 души като 70-80% от тях ще са българи. 

"Процесът ще изглежда така: Когато се тренира един елемент, ще идват едни подразделения, след това ще си тръгват. Когато се тренира друг елемент, ще идват други, така че на самия полигон ще се съберат не повече от 1000 души", добави той. 

Стефан Янев съобщи още, че следващата седмица в рамките на ученията, които са планирани още през 2021 г., в Ново село пристига нов американски контингент от 100-150 военнослужещи с военна техника до 15 бойни бронирани машини. Посещението е в рамките на планираните учения за повишаване на оперативната съвместимост и способността на тези сили да работят съвместно, както двустранно, така и в рамките на НАТО.

По отношение на кризата в Украйна министър Янев заяви, че всички се надяват да бъде използван дипломатическият инструмент за решаването ѝ, но по думите му, на този етап признаци за деескалация на напрежението не се потвърждават на този етап.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ