Стефан Янев пред депутати: Няма войски на НАТО в България, няма и решение за разполагането им

Стефан Янев пред депутати: Няма войски на НАТО в България, няма и решение за разполагането им

Стефан Янев пред депутати: Няма войски на НАТО в България, няма и решение за разполагането им

Струпване, разполагане на войски на НАТО или на която и да е държава в България няма. Решение на българското правителство за такъв тип движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в ресорната парламентарна комисия, където отговаря на актуални въпроси.

Янев апелира да се намали малко напрежението и да се спре с четенето на чужда преса и със спекулациите. По думите му, нито Русия, нито друга държава се кани да напада България и не очакваме да има инвазия на българска територия.

"Говорим за тип мерки, които са за демонстрация на единството на НАТО и за търсене и даване преди всичко на шанс на дипломацията", посочи Янев.

Припомняме, че днес от 16:30 ч. премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността. Участниците в него ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса. Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност. 

В сряда, 26 януари, Министерски съвет ще проведе заседание по темата, а следобед - от 15:30 часа, Народното събрание ще има извънредно заседание, на което ще бъдат изслушани министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване. Кирил Петков, Стефан Янев, Теодора Генчовска и шефовете на службите ще запознаят депутатите с ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО, както и по темата за разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ