Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония

Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония

Стево Пендаровски е новият президент на Република Северна Македония. Той победи кандидата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. При обработени 98% от гласовете на проведения вчера балотаж, получава 52%.

Пендаровски бе издигнат от управляващата партия на премиера Зоран Заев Социалдемократически съюз (СДСМ). Той бе кандидатът с проатлантически и проевропейски възгледи за бъдещето на Северна Македония. 

"Резултатът от президентските избори у нас е още по-успешен, защото тези избори са победа на обединението и единството. Присъединявам се към ръководството в тази страна за Евроатлантическата република Северна Македония. Аз ще се стремя към правова държава и ще стоя зад всеки честен гражданин, ще ви обединя и ще бъда фактор за стабилност, а не за кризи", заяви Пендаровски.

Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония обяви на пресконференция късно снощи, че Пендаровски е новия държавен глава на страната, съобщи македонското издание "Фокус".

Гласували са 816 649 души, като избирателната активност е 46,44%. Кандидатът Гордана Силяновска-Давкова печели 363 980 от подадените гласове, докато Стево Пендаровски получава 423 292 гласа, или 51,83% от подадените бюлетини.

"Мога да заключа, че днешния изборен ден премина в справедлива и честна атмосфера. Няма данни за нередности в избирателните секции. Поздравявам гражданите за постоянството. Мога да кажа, че имахме добри кандидати, които действаха коректно", заяви председателят на ДИК Оливер Дерковски. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ