Стратегията за национална сигурност на Тръмп: Мир чрез сила

Стратегията за национална сигурност на Тръмп: Мир чрез сила

Китай и Русия работят във вреда на интересите на САЩ според „Стратегията за национална сигурност“, представена от американския президент Доналд Тръмп.

"Китай и Русия искат свят, който противоречи на ценностите и интересите на САЩ", е записано в документа, отличаващ се с необичайно категоричен тон.

Китай е обвинен, че иска да изтласка САЩ от Индо-Тихоокеанския район, а Русия – че се опитва да възстанови статута си на супер сила. Тръмп подчерта в същото време, че САЩ ще работят заедно с Русия и Китай, когато това служи на американските интереси.

Според националната стратегия САЩ се намират в нова ера на съревнование и са изправени предизвикателствата, сред които са проблемни режими, терористични групировки и транснационални престъпни организации.

Новата стратегия за национална сигурност поставя "Америка на първо място", заяви Доналд Тръмп – асоциация с предизборния му слоган.

Във встъпителни думи на документа Тръмп определя света като "извънредно опасен".

Ключова мярка в стратегията е премахването на принципа, поставящ "таван" на разходите за отбрана, който ограничаващ бюджета на Пентагона.

"Ще поддържаме мира чрез сила" каза Тръмп и изброи сред мерките защитата на вътрешната сигурност, на икономиката, инфраструктурата и нова система за противоракетна защита.

Поддържането на мира чрез сила е един от „четирите стълба на стратегията“, отбеляза Белият дом в резюмето на документа, разпространено малко след речта на Тръмп. Другите три стълба са  защита на родината, на американците и американския начин на живот;

подпомагане на американския просперитет и разширяване на американското влияние.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ