Съветът за сигурност прие резолюция срещу еврейските поселения

Съветът за сигурност прие резолюция срещу еврейските поселения

Съветът за сигурност прие резолюция срещу еврейските поселения

Изненадващо Съветът за сигурност на ООН прие в петък резолюция с призив за незабавно спиране на създаването на израелски поселения на палестинска територия, включително в Източен Йерусалим.  Документът бе подкрепен от 14 членки на съвета.

САЩ, традиционен съюзник на Тел Авив, се въздържаха, но не наложиха вето.

Според Съвета за сигурност политиката на колонизиране е незаконна и нарушава грубо международното право и е основна пречка за разрешаването на конфликта. В текста се подчертава, че международната общност не признава действията на Израел в окупираните територии след завладяването им през юни 1967 г. Двете страни са призовани да вземат незабавно мерки за предотвратяване на насилие срещу цивилните, включително терористични актове, провокации и разрушения.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху реагира гневно на резолюцията. Той заяви, че страната му няма да се подчини и обвини администрацията на Обама, че е станала съучастник на капана, заложен от ООН.

Анализатори цениха гласуването на САЩ като шамар за израелския премиер.

Заместник-съветникът за национална сигурност на Барак Обама Бен Роудс обясни, че този резултат се дължи на решенията, които е избрал Нетаняху. „Нетаняху имаше възможност да следва политики, които щяха да доведат до различен резултат“, подчерта Роудс. „При липсата на значим мирен процес и при ускореното създаване на поселения, ние взехме решението, което приложихме днес, да се въздържим от гласуването за резолюцията“, допълни Роудс.

Въз основа на препоръката, приета от Европейския съвет по външна политика, резолюцията призовава за политика на диференциране във „всички съответни области“ между териториите на държавата Израел и окупирания Западен бряг. Документът освен това призовава за възобновяване на преговорите с времева рамка 18 месеца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ