Съюзът на съдиите критикува министри заради недопустими изказвания

Съюзът на съдиите критикува министри заради недопустими изказвания

Съюзът на съдиите критикува министри заради недопустими изказвания

Съюзът на съдиите в България излезе с позиция, в която критикува изказвания в медиите на служебните министри на икономиката Кирил Петков и на благоустройството Виолета Комитова.

Според съсловната организация в изказванията си пред БНТ и БНР двамата министри са отправили недопустими коментари за съдия Мария Вранеску и за начина, по който се разпределят на делата в Софийския градски съд.

От Съюза казват, че вместо коментари по медиите министрите е трябвало при съмнение в коректността на случайното разпределение на делата да проверят всички разпределени дела за деня и след това да поискат проверка от Инспектората при Висшия съдебен съвет (ВСС) и/или от  самия ВСС.

Както е известно и трите дела за вписването на новите ръководства на ББР, държавното дружество „Автомагистрали“ и на Александровска болница са били случайно разпределени при съдия Мария Вранеску, която е спряла вписването при всяко едно от тях.

От Съюза очакват Петков и Комитова да намерят уместен начин да поправят нанесената вреда за доверието в правосъдието и за личното и професионално достойнство на засегнатия съдия.

„Не бива да се създава впечатление, че изпълнителната власт се опитва да изнесе правния въпрос извън съдебното производство и разчита на резултатите от публичното унижаване на съдията. Няма значение кои са конкретните носители на власт – подобен подход винаги е несъвместим с правовата държава и разделението на властите“, се казва в позицията.

„Твърденията, че в СГС съществуват нарушения на принципа за случайно разпределение на делата и концентрация на определени дела при трима съдии показва непознаване на въведената в този съд, а и в редица други съдилища организация на работата. Споменатият вид съдебни дела се разглеждат от дежурни съдии, които се определят по график от ръководството на съда и се произнасят същия ден. Постъпилите в срока на графика дела се разпределят измежду тримата съдии на случаен принцип. В посочения период в СГС са постъпили за разпределение на дежурните съдии много повече дела от тези, за които двамата министри вземат отношение по медиите“, коментират от Съюза.

„Държавният интерес се защитава само с правни средства. Всички останали действия, независимо дали са продиктувани от добри намерения и преследват общественополезни цели, освен че са безполезни за самите носители на власт, нанасят дългосрочни вреди за държавата, защото липсата на доверие в съдебната власт е предпоставка за правен нихилизъм и за произвол на изпълнителната власт“, пише още в изявлението.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ