Танева очаква с 25% по-малък добив на пшеница през тази година

Танева очаква с 25% по-малък добив на пшеница през тази година

Танева очаква с 25% по-малък добив на пшеница през тази година

Това е най-трудната кампания, с най-трудната реколта през последните години. Средното намаление на очаквания общ добив на пшеница спрямо миналата година е около 25%. Категорично не бива да има притеснения за зърнения баланс на България, както и за цените на хляба. Това заяви в ефира на БНТ земеделският министър Десислава Танева. 

"Климатичните условия и сушата направиха така, че жътвата в Добруджа се движи със 71% по-нисък добив от миналогодишния. В Източна България между 45 и 53 на сто са по-ниски добивите. В момента сме на 55% от прибирането на пшеницата. Според европейските прогнози България трябва да прибере 5 млн. тона пшеница, нашите прогнози са по-пестеливи, за около 4,5-4,9 млн. тона. Вероятно ще има лек спад, но за вътрешна консумация - за хляб, фуражи и семена отиват около 1,6 млн. тона. Ние отново ще сме във възможност да изнесем 3 млн. тона. Категорично не трябва да има притеснение за хляба на българина", посочи Танева. Според нея, обаче, няма предпоставки цената на хляба да се повиши.

По думите й заради измръзвания щети има и по кайсиевите насаждения, като 35 % от тях са засегнати на 100 %. Щетите от градушки, обаче, са значително по-малко от миналогодишните. "Говорим за близо 80 декара пропаднали на 100% от градушката, по данни за миналата година са над 350 декара, така че все още сме под нивата на миналата година", отбеляза земеделският министър

Танева призна за много трудна комуникация с големите търговски вериги, с които бяха договорени щандове с продукти на български производители.

"Категорично заявявам, че всички възможни мерки ние ги предприехме, за да подкрепим фермерите, включително и като мерки за реализация на продукцията им. Да, богатите държави дават повече, в крайна сметка, ние освен тези над 100 млн. лева които ще платим, обмисляме още 20 млн. да дадем. Максимални парични обезщетение ще дадем на фермерите у нас", зарече се тя.

Според Танева парите ще дойдат от Програмата за развитие на селските райони и процедурата за подпомагане на секторите ще бъде максимално облекчена.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ