Техеран: Ядрената сделка не подлежи на обсъждане

Техеран: Ядрената сделка не подлежи на обсъждане

Техеран: Ядрената сделка не подлежи на обсъждане

Ядрената сделка на Иран, сключена през 2015 г., не подлежи на обсъждане. Това е заявил президентът Хасан Рохани в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, предава Франс прес.

"Споразумението за ядрената програма не може да е тема на преговори“, смята Рохани. Той е подчертал, че Иран "няма да се съгласи с каквито и да е нови ограничения, излизащи извън задълженията му“, цитира ТАСС.

Според администрацията на френския президент по време на разговора, продължил повече от час, Макрон е подчертал, че Франция иска да съхрани договора от 2015 г. и да започне преговори по три допълнителни теми – контрол върху ядрената активност след 2025 г., балистичната програма на Иран и големите регионални кризи.

На същото мнение са британската премиерка Тереза Мей и германската канцлерка Ангела Меркел, с които Макрон също говорил по телефона.

На 12 май американският президент Доналд Тръмп трябва да обяви дали САЩ излизат от ядрената сделка, за да размразят едностранните американски санкции срещу Иран, прекратени след подписването на договора.

Техеран подчерта няколко пъти през последните  седмици, че ако САЩ се оттеглят от сделката, Иран ще предприеме ответни мерки.

При визитата си във Вашингтон Макрон е направил редица предложения, за да бъде запазена сделката и едно от четирите й основни условия да стане основа за нов текст на документа, включващ и трите нови важни теми според Париж.

Иранските представители обаче отхвърлят засега всяка идея за нови преговори, включително и за бъдещите ограничения на ядрената програма на Техеран.

Ядрената сделка с Иран бе подписана през юли 2015 с пет постоянния членки на Съвета за сигурност към ООН – Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция, както и с Германия. Договорът влезе в сила в началото на 2016 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ