Тилърсън уволнен заради Северна Корея

Тилърсън уволнен заради Северна Корея

Тилърсън уволнен заради Северна Корея

Разногласията в подхода към Северна Корея са били ключов фактор за решението на американския президент Доналд Тръмп да освободи Рекс Тилърсън от поста държавен секретар на САЩ, Твърдят запознати източници, цитирани от „Ройтерс“

Според тях Тръмп се е страхувал, че Тилърсън е бил готов на прекалено големи компромиси в преговорите със Северна Корея.

„Той(Тръмп) се нуждае от някой, на когото може да вярва“, заяви един от източниците.

През последните седмици Тръмп е изготвял план за замяната на Тилърсън, подготвяйки директора на ЦРУ Майк Помпео за държавен секретар и неговият заместник Джина Хапел за шеф на разузнавателната агенция.

Основната цел на плана е била да се създаде нов екип, който да започне работа преди срещата между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Според източниците Тилърсън не е бил осведомен за поканата за преговори със Северна Корея и не е знаел за резултатите от посещението на южнокорейската делегация в Пхенян.

В Петък Тръмп е казал на шефът на администрацията на Белия дом Джон Кели, че Тилръсън трябва да подаде оставка.

Според един от източниците Кели е опитал да защити Тилърсън възможно най-дълго, но Тръмп е бил изнервен от многото случаи, в които държавният секретар му е противоречал по редица въпроси, което е накарало президента да заяви пред своите приближени, че скоро ще го уволни.

Тилърсън, който по това време е бил в столицата не кенийската столица Найроби, е помолил да се върне в САЩ, преди да бъде обявено неговото освобождаване от длъжност.

Представители на външното министерство на САЩ заявиха, че Тилърсън не е знаел причината за своето уволнение. Един от представителите, Стив Голдстийн, бе уволнен малко по-късно във вторник, след като направи изказване, противоречащо на официалната версия на Белия дом.

Тилърсън, чиито мандат завършва на 31 март, пристигна в министерството в сряда, за да делегира отговорностите си на своя заместник Джон Съливан и да се срещне с висшите служители в департамента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ